Gouaches


01-25-x-saturatie10
   
02-25-x-saturatie-24
   
03-25-x-saturatie-40
   
04-25-x-saturatie-40-zacht-briesje
   
05-25-x-saturatie-40-W3Bft
   
06-48-x-saturatie-30
   
07-48-x-saturatie-30-Ringvorm
   
Ommetje
   
08-compositie-saturatie-40
   
RoodTrip
   

Serie:

<< Eerste

< Vorige

Volgende >

Laatste >>

 


Naarmate ik zelf grijzer word, ga ik steeds meer met volle kleuren experimenteren. Bovenstaande gouaches zijn studies, met plakkaatverf op aquarelpapier, elk vlakje apart nagemengd van een kleur op de kleurenwaaier. Nieuwsgierig? Hierbij enige uitleg.

Kleur bestaat uit drie eigenschappen:
1. Kleursoort (je noemt iets rood, geel enz.),
2. Verzadiging (knalrood is meer verzadigd dan roze) en
3. Lichtwaarde (geel is licht, marineblauw donker).

In bovenstaande reeks gouaches zijn het vooral de verzadigingswaarden waarmee ik experimenteer. Een kleur met een lage “saturatie” (=verzadiging) oogt meestal als pasteltint; de hoogst aangetroffen saturatiewaarde in mijn verzameling kleurenwaaiers is 75 (knaloranje).

  • Gouache 01 laat vijfentwintig verschillende kleuren met eenzelfde zeer matige kleurigheid/verzadiging/saturatie zien.
  • In Gouache 02 heb ik de kleurigheid sterk opgevoerd. Wat opvalt, is dat kleuren met gelijke saturatie verschillende lichtwaarden kunnen hebben.
  • In Gouache 03 heb ik 25 verschillende kleuren met gelijke saturatie gegroepeerd, en met hun lichtwaarde in de leesrichting van licht naar donker geplaatst.
  • In Gouache 04 idem, met toevoeging van een wetmatigheid: naarmate de lichtwaarde verandert, wijzigt ook de stand van elk zeshoekje. Dat verklaart dan ook het onderschrift “Zacht Briesje”. Want het lijkt of er beweging in zit.
  • In Gouache 05 is niet alleen de stand afhankelijk van de lichtwaarde, maar ook de grootte van elk zeshoekje; hoe lichter de kleur, hoe groter de vorm. De titel verraadt dan ook Westenwind, kracht 3 Bft.
  • Gouache 06: 48 verschillende kleuren met gelijke saturatiewaarde 30.
  • Nr. 07: idem, maar anders geplaatst, en in ringvorm.
  • In Gouache nr. 08 zijn de 48 kleuren meerdere keren op een ruimtelijk gesuggereerde “ring” gegroepeerd. Titel: DoNut Worry, Be Happy.

     

Afbeelding * **